MENU

Darts Geschiedenis

AGENDA

Darts Geschiedenis

 

Darten is uitgegroeid van een tijdverdrijf voor soldaten tijdens lange veldtochten tot een internationale sport die ook op de televisie miljoenen kijkers trekt. Het spel is ontstaan in de middeleeuwen in Engeland. De Stap van boogschieten naar een vorm van pijltjes gooien zonder gebruik te maken van een boog, werd gemaakt vanwege het gemak om ermee in kleine ruimtes te kunnen oefenen. Op de Mayflower, die in 1620 naar de nieuw wereld zeilde, Amerika dus, werd ook al een primitief dartspel gespeeld, maar het moderne darten stamt eigenlijk uit de 19e eeuw. Het spel was eigenlijk alleen voor de arbeidersklasse. Omdat tijdens de industriële revolutie het aantal (fabriek) arbeiders sterk steeg, steeg ook de populariteit van het dartspel dat werd gespeeld in de plaatselijke pub, want daar kwam de arbeidersklasse. De in 1924 opgerichte organisatie, National Darts Assosiation, omschreef het spel als: "The working man's sport; it is cheap, clean and skillful".

In 1896 is men definitief gekomen tot de nummering op het dartbord toen de timmerman Barry Gamlin het huidige systeem produceerde.

In 1908 hebben een aantal wijze mannen in Leeds een test gedaan om uit te maken of het spel gebaseerd was op behendigheid dan wel geluk. Geconcludeerd werd dat het inderdaad ging om een behendigheidsspel. Nu was men in die tijd wel vaker met vreemde dingen bezig, maar dit deed men om uit te maken of het dartspel gespeeld mocht worden in een lokaal met vergunning, een kroeg dus, hetgeen alleen was toegelaten als het ging om een behendigheidsspel.

De twee wereldoorlogen hebben de ontwikkeling van het dartspel nog eens flink laten toenemen vanwege de populariteit bij de soldaten gedurende hun vrije tijd.

In 1928 werd voor het eerst een nationaal toernooi georganiseerd, gesponsord door een zondagskrant uit Londen; ‘The News of the World' (tevens de naam van het toernooi), dat ook nu nog steeds gespeeld wordt.

Het oorspronkelijke vrije tijd spelletje darts is nu razend populair. Er zijn tegenwoordig professionele dart spelers, die hun brood verdienen met darten. Voor de meerderheid van de miljoenen liefhebbers, betekent het echter niet meer dan een leuk spel, een recreatieve bezigheid, maar veelal nog steeds in een café.

Het meest bekende toernooi van de wereld is het "Embassy" nu genoemd "Lakeside". Ook bekend dankzij de televisie zijn het "Winmau World Masters", de "World Dart Trophy" en de "International Dart Leage".

Legendarische winnaars van darttoernooien zijn John Low, Eric Bristow, Phil Taylor en Raymond van Barneveld.Sponsors